Categorie archieven: Blog Bewust

Een blog van ervaringen en vanalles wat ik tegen kom.

De werelden van verstand, vormen en van ‘Aanwezigheid of Bron’

Zoals ik het ervaar is er één wereld die niet in overeenstemming is met de anderen. De wereld van het verstand geeft een heel ander beeld en ervaring dan die van de vormen, gecreëerd door ons Zijn. Zijn is een erg ruim begrip en eigenlijk is het iets wat niet te beschrijven valt. Alleen te ervaren door ons gevoel en ons bewustzijn. De wereld van het verstand houdt ons af van het ervaren van Zijn. Lees verder De werelden van verstand, vormen en van ‘Aanwezigheid of Bron’

Van vader op zoon – Een gedicht

Van vader op zoon geef ik van alles onbewust door.
Van vader op zoon gaat vaak verstand ons voor.
Van vader op zoon wordt vaak veel verwacht.
Van vader op zoon wordt daar soms weinig van volbracht.
De scheiding van leeftijd in ons verstand en het niet uiten van gevoel creëren een wand.
Een wand van glas die alles weerspiegelt en alles terugkaatst wat wij denken te zijn.
Een vader en zoon, het is zo mooi, maar in mijn verstand weerspiegelt zie ik alleen mijn eigen zooi.
Van vader op zoon, of misschien toch van zoon op vader?
Zolang we in ons verstand blijven is de spiegel ons kader.
Maar ergens, verborgen in een klein hoekje van de wand,
is een kastje met een deurtje, niet eens ver naar de rand.
Het kastje bevat de waarheid die alle spiegels breekt.
Een woord, onhoudbaar, als je het onvoorwaardelijk spreekt.
Help me het maar te vinden zoon, door gewoon te zijn wie je bent.
Van zoon op vader, mijn lieve kleine, grote vent.
Ik zal ons dan bevrijden uit dit kader, de spiegel die ons nu nog scheidt.
Nog even geduld, ik zie al barsten, we worden geleid.
Ik vind de weg wel, wees maar gerust.
Dan zien we beiden dat er geen spiegel staat, we waren er alleen niet van bewust.
Een illusie in ons hoofd, dat is alles wat we overwinnen.
Zodat het woord kan stromen, van hart naar hart, diep van binnen…

Logo Bewust in alles. Rode cirkel met hartvorm er in, gevuld met regenboogkleuren
Bewust in alles

Geld geld geld en nog eens geld; geld verliest zijn waarde

Geld voor en geld na, overal geld

Voor mijn gevoel lijkt het af en toe of ik alleen bezig ben met geld. Geld verdienen, geld uitgeven, geld verdienen en weer uitgeven enz. enz. Klopt ook wel, want bijna alles wat we tegenwoordig kunnen doen of ondernemen kost geld. Geld om te eten, geld om de auto te laten rijden, geld om te wonen, geld voor opleidingen, geld voor elektrisch, geld voor verwarming, geld voor televisie, nou ja……. alles kost dus geld. Laatst stond ik hierbij even stil en dacht ik na over waarom? Typisch de filosoof in me natuurlijk, maar wel interessant eigenlijk.

Lees verder Geld geld geld en nog eens geld; geld verliest zijn waarde

Ademhaling en ontspanning therapie – Methode van Dixhoorn

Inleiding Adem- en Ontspanningstherapie

Adem- en ontspanningstherapie is een wetenschappelijk onderbouwde en bewezen methode om de spanningen die het leven met zich meebrengt te leren verminderen en onder controle te houden. Ieder mens bouwt die spanning in het lichaam op gedurende een dag. Wanneer hier niet voldoende ontspanning tegenover staat kan het lichaam onder de opgebouwde spanning bezwijken met als gevolg het overspannen raken of zelfs een burn-out.

Lees verder Ademhaling en ontspanning therapie – Methode van Dixhoorn

Stappenplan naar vergeving en het hoger Zelf

Nafsja of hoger Zelf

Nafsja is een woord uit het Aramees en betekend zoveel als ‘Hoger Zelf’, ‘leven’, ‘levensadem’ of ‘adem van God’. Dit woord komt voort uit het gedachtegoed van de Essenen welke terug te vinden is in de Dode-Zeerollen. Een Joodse religieuze gemeenschap die ca. drie eeuwen voor Christus (Jezus van Nazareth) tot een eeuw na Christus leefden.

Lees verder Stappenplan naar vergeving en het hoger Zelf

De grot – een gedachte

Vaak zit ik in de grot en aanschouw de schaduwen op de wand. Soms, heel soms is er ineens een moment dat ik buiten de grot kan kijken. Maar steeds keer ik terug uit angst de veilige grot te moeten verlaten. Het ego waakt over de grot en roept me weer naar binnen, waar het eigenlijk eenzaam, vochtig en koud is, maar waar de illusie van geborgenheid en bescherming heerst.

Logo Bewust in alles. Rode cirkel met hartvorm er in, gevuld met regenboog kleuren.
Bewust in alles

Meditatie; betreden van een heel andere wereld

In meditatie krijg ik vaak een heel andere kijk op dingen. Soms kan iets simpel lijken en als de meditatie er op zit dan komt het verstand weer om de hoek en wordt alles weer lastig, ingewikkeld, moeilijk, niet te doen, niet uitvoerbaar etc. Het lijkt wel een andere wereld waar ik dan in zit. Of het is wellicht beter om te stellen, dat de sluier van het verstand wat opgetild wordt, zodat de echte wereld iets beter zichtbaar wordt. Lees verder Meditatie; betreden van een heel andere wereld

Leven zonder criminaliteit – Shani Shingnapur

Ik bekijk net een aflevering van 3 op reis. Vertellen ze dat er een dorpje, Shani Shingnapur, in India is waar mensen tevreden en zonder criminaliteit samen leven. Hoe bewust leven is dat. Mensen bouwen huizen zonder deuren, omdat men tevreden en verbonden  in het hart met elkaar leeft. Althans, zo werd het verteld. Dat vind ik wel een vermelding waard. Lees verder Leven zonder criminaliteit – Shani Shingnapur

Beginnen met bewust worden

Als ik me zenuwachtig voel en onrustig dan is de beste remedie te zorgen dat ik me weer bewust wordt van wie ik ben en wat het leven is. Natuurlijk is dat geheel afhankelijk van wat je gelooft of juist niet gelooft. Als je groeit in je bewustzijn en er achter begint te komen waarvoor je dit leven eigenlijk leeft, dan kun je je daar aan vast houden. Voor mijzelf is meditatie een grote rustgever. Een rondje wandelen of hardlopen werkt ook prima. Dat komt omdat ik me dan weer beter met het leven kan verbinden. Gedachten komen wat meer op de achtergrond en gevoel van heelheid en eenheid komt meer naar voren.

Lees verder Beginnen met bewust worden