Boek review: Het Presence Proces – Michael Brown

Eerste kijk op “Het Presence Proces”

Wat een fantastisch boek is dit. Het Presence Proces is Zelfhulp met een hoofdletter. Wil je aan jezelf werken? KOOP DAN DIT BOEK!!

-Update 1: 7 augustus 2018: Zie onderaan de tekst…..

-Update 2: 6 januari 2019: zie onder update 1

Het Presence Proces moest duidelijk mijn kant op komen, want ik, nog iemand anders uit mijn gezin, had enige weet van dit boek en daar stond het ineens gereserveerd bij de bibliotheek op onze naam. Nieuwsgierig geworden naar het boek, ben ik begonnen met lezen en tjonge wat was Het Presence Proces het perfecte boek op het moment dat ik het nodig had. Het Presence Proces slaat echt de spijker op de kop als het aan komt op inzicht in hoe je emoties, je mentale lichaam en je fysieke lichaam kunt helen, of beter gezegd, kunt integreren zoals Michael Brown dat noemt. Ik heb al veel spirituele boeken gelezen met veel tips en meditaties en bewustzijn verhogende oefeningen, maar Het Presence Proces is anders. Zelfs ik met mijn immer door ratelende hersens kom tot rust. Ik ben op het moment van dit schrijven net klaar met de tweede ronde door het Presence-proces en het veranderd mijn leven. Op naar de volgende ronde….

Gegevens van “Het Presence Proces”

  • Oorspronkelijke titel: “The Presence Proces”
  • Uitgeverij NL: Altamira
  • 1e druk: 2010
  • 3e druk: 2016
  • Vertaling: Liesbeth Groot Koerkamp
  • Pagina’s: 349

Inhoud van “Het Presence Proces”

Het is een behoorlijk dik boek met 5 delen en ieder deel heeft een specifieke taak binnen het Presence-proces. De tekst is bewust opgebouwd om bij de lezer Het Presence-proces in werking te stellen en geloof me, dat doet het. Overigens wordt het proces zelf als het Presence-proces geschreven terwijl het boek Het Presence Proces heet. Beetje verwarrend wat nou de juiste schrijfwijze is.

Het Presence Proces begint met wat teksten en woorden vooraf, gevolgd door de volgende delen:

Deel 1 Afstemming op het proces

Dit eerste deel van Het Presence Proces is de introductie in het Presence-proces. Met duidelijke teksten legt Michael Brown uit waar het hele proces over gaat en wat de inhoud is. Hoe je je zelf moet voorbereiden en wat je kan verwachten. Theorieën achter de praktijk worden uitgelegd en langzaamaan wordt je zo voorbereid op het Presence-proces en hoe je er doorheen kan gaan. Alles heel geleidelijk en rustig aan, want haast is drama, zo stelt Michael Brown en als je eenmaal Het Presence Proces voor de eerste keer uit hebt snap je dat hij gelijk heeft.

Deel 2 Voorbereiding op de reis

Deel twee geeft inhoudelijke informatie over het Presence-proces. Hierin wordt meer in detail ingegaan waaruit het proces is opgebouwd, namelijk de ademoefening, de bewuste antwoorden en de tekst waarin de waarnemingshulpmiddelen zijn opgenomen. Michael Brown noemt deze onderdelen de drie-eenheid waaruit het proces is opgebouwd. In dit deel van het Presence Proces wordt ook gesproken over het niveau van intrede. Het inleidende niveau en het ervaringsniveau. Je kunt zelf kiezen hoe je aan het Presence-proces begint. Daarna volgt een leidraad voor de reis, welke dient als houvast en uitleg. Wanneer je even de klust kwijt bent en de focus er even niet meer is kun je altijd teruggrijpen naar de leidraad.

Deel 3 Het Presence-Proces

Hier begint het daadwerkelijke Presence-proces. Een tien weken durend proces. tien weken en niet sneller, want dan help je het proces om zeep. Nogmaals, haast is drama, zijn de wijze woorden van Michael Brown. Iets wat we in onze maatschappij niet meer zo gewent zijn, maar je zal dit moeten volgen zoals in het boek beschreven. Iedere week een bewust antwoord, de ademoefeningen twee keer per dag een kwartier en de tekst om te lezen. Iedere dag een stukje, of alles in één keer en dan herhalen. Zo ga je stap voor stap door het Presence-proces.

Deel 4 Mogelijkheid

Dit is een soort overzicht waarin Michael Brown wat mogelijkheden en ideeën mee geeft over hoe ons leven er uit kan zien als we vast houden aan het Presence-proces. Hij herhaald en maakt duidelijk wat de consequenties zijn van het doorlopen van het Presence-proces, zodat we het nog wat vaster verankeren. Alle positieve gevolgen van het Presence-proces worden op een rij gezet en samen gevat. Als afsluiter geeft Michael Brown een voorbeeld van een praktijk ervaring over een vader en dochter. Door de vader zijn niet geïntegreerde emoties op laten lossen helpt hij zijn dochter. Zo zit het leven in elkaar blijkbaar. Heel bijzonder.

Deel 5 Het vervolg

Het afrondende deel van het Presence-proces met een schouderklopje voor jezelf en als finale een afscheidscadeautje.

Conclusie “Het Presence Proces”

In één woord: Fenomenaal! Ik ben nog geen enkel ander boek tegen gekomen met de inhoud en inzichten van Het Presence Proces. Als je op zoek bent naar zelfhulp in de zin van sterker in je schoenen staan, meer leven in het NU, jezelf genezen, energetische gewaarwording ontwikkelen en meer in contact met jezelf en je omgeving komen dan is dit het boek wat je moet lezen.

Waar ik tegen aan loop is dat veel van de spirituele boeken en oefeningen voor mij nog niet haalbaar zijn en dat komt nou precies door wat Het Presence Proces aan inzichten leert. Het volgt de omgekeerde weg terug naar energetische gewaarwording. Nou is dat een leuk doel, maar eigenlijk help dit Presence-proces veel meer met het omgaan met emoties en fysieke problemen. Iets wat op dit moment nog erg onder belicht is in onze maatschappij. Dat gaat wel komen, maar Het Presence Proces neemt hierin naar mijn mening echt een voorsprong. Dat komt omdat je door dit proces bewust wordt van het feit jij zelf degene bent die zichzelf moet genezen. Natuurlijk kun je hulp zoeken bij anderen en die kunnen je wellicht op weg helpen, maar uiteindelijk ben je zelf degene die wel of niet geneest. Het Presence Proces helpt je om het heft weer in eigen handen te nemen en zelf de kracht te voelen die je in je hebt. Zonder twijfel het boek dat we in onze mentale maatschappij nodig hebben.

Het Presence Proces

Update 7 augustus 2018:

Een derde ronde door het Presence Proces gegaan. Weer een mooi ervaring, maar toch minder dan ik verwacht had. Ik heb geen stappen verder kunnen maken dan in de vorige ronde. Ik moet hier echter wel mezelf op aanspreken, want mijn inzet was duidelijk minder dan vorige keren. Ik was minder gefocust en ermee bezig en dat werkt dus duidelijk belemmerend. Wel weer een wijze les. Binnenkort nog een ronde doen met weer dezelfde inzet en toewijding als bij de eerste twee keer en dan eens zien wat er weer naar boven mag komen. Soms is de tijd er ook gewoon niet rijp voor om een stap te zetten…..


Update 6 januari 2019:

Alweer de vierde ronde door het Presense Proces. Opnieuw nieuwe inzichten en bewustwording. Toch blijft het lastig om in dat huidige moment te blijven en gevoel en gedachten te integreren. Voorlopig leg ik het boek nu weer weg, want er komen zoveel andere mooie dingen op mijn pad. Dit zal ook vast te maken hebben met het inslaan van het proces van gewaarwording en het accepteren van het leven.

Logo Bewust in alles. Rode cirkel me hartvorm en regenboogkleuren
Bewust in alles