Boek review: Je kunt je leven helen – Louise Hay

Eerste kijk op “Je kunt je leven helen”

Een boek zoals er geen andere van is. Een link tussen lichamelijke klachten en het bewustzijn. Krachtige affirmaties rekenen af met mentale disbalans. Het is ook een boek om zelf mee aan de slag te gaan. Een zelfhulp boek dus ook. Een nadeel of eerder een gemis vind ik dat Louise Hay in haar boeken voornamelijk de mentale kant gebruikt als genezing en niet meer onderdelen van ons bewustzijn behandeld. Echter zegt ze zelf ook in dit boek, dat dit haar manier is en dat er meer wegen naar heelheid zijn, dus dat is zeker positief. Een nadeel van affirmaties en de mentale weg is dat een probleem snel terug kan komen wanneer gestopt wordt met de mentale oefening.

De opdracht van dit boek vind ik een mooie. Die gaat als volgt:

“Laat dit geschenk je helpen om de plaats binnenin je te vinden waar je je eigenwaarde kent, het deel van je dat pure liefde en zelfacceptatie is.”

Gegevens van “Je kunt je leven helen”

  • Oorspronkelijke titel: “You can heal your life”
  • Uitgeverij NL: De Zaak
  • 1e druk: 1986
  • 27e druk: 2014
  • Vertaling: M. Hamoen en Ph. Baumgarten

Inhoud van “Je kunt je leven helen”

Deel 1

In deel 1 geeft Louise suggesties en uitgangspunten van haar filosofie.

Deel 2

Hier wordt beschreven hoe een sessie met Louise ongeveer in zijn werk gaat. Diverse vragen en oefeningen komen aan bod. Hier kun je voor jezelf de oefening doen en zo inzicht in jezelf krijgen.

Deel 3

De ideeën en alles wat je over jezelf hebt ontdekt in deel 2 zul je toe moeten passen in de praktijk. Deel 3 beschrijft relaties, je werk, welvaart en het lichaam.

Deel 4

Behandeld de invloed van gedachten op het lichaam. Een uitgebreide lijst van symptomen met de bijbehorende mogelijke oorzaak en de nieuwe gedachte is de kern van dit deel. Hieruit kan veel informatie gehaald worden en geeft overzichtelijk een oplossing voor het symptoom.

Deel 5

Hierin beschrijft Louise Hay haar levensverhaal en geeft een nawoord.

Conclusie “Je kunt je leven helen”

Een mooi en compleet boek dat kort en overzichtelijk de verbanden tussen mentale structuren en symptomen vast legt. Louise Hay heeft deze informatie verzameld uit persoonlijke ervaring met cliënten, waardoor de resultaten proefondervindelijk zijn opgedaan. Dat betekend dat deze methode zichzelf al bewezen heeft en zij deelt dit door middel van dit boek met de wereld.

Je kunt je leven helen-27e druk
Bewust in alles