Osteopathie, de behandeling van het totale fysieke lichaam

Osteopathie is in opkomst en dat is niet voor niets. De osteopaat behandeld niet alleen de specifieke pijnlocatie, maar onderzoekt het gehele lichaam en zoekt naar de oorzaak van de klacht. Hierdoor wordt de kans op herhaaldelijk terugkomen van de klachten verkleind.

Welke klachten behandeld de osteopaat?

Met klachten die te maken hebben met het skelet, spieren en pezen of de ingewanden kan men naar de osteopaat gaan. Ook heeft de osteopathie een verfrissende kijk op de ‘vage’ klachten en verschijnselen als hoofdpijn, hartkloppingen, vermoeidheid en meer van de klachten waar een huisarts niet altijd een antwoord op heeft. Hiermee beweer ik niet dat de osteopaat al die symptomen direct op zal kunnen lossen, maar een second opinion of gelijk naar de osteopaat gaan voor zulke klachten kan zeker een positief resultaat tot gevolg hebben.  De osteopaat inspecteert het skelet, ingewanden, zoals longen, mild, lever, darmen, nou ja alles wat er van binnen te vinden is op vitaliteit en beweging als daar aanleiding toe is. Dat is grofweg het uitgangspunt van de osteopaat. Kijken wat vitaal is, wat beweegt zoals het hoort en wat niet. Ook heeft alles, zeker de ingewanden en andere weke delen, een bepaalde beweging gedurende het leven van de mens. De osteopaat kijkt dus ook naar de leeftijd van de patiënt. Het kan dan ook zeker verstandig zijn om al op jonge leeftijd naar de osteopaat te gaan, zodat op latere leeftijd klachten worden voorkomen. Ook baby’s zijn welkom bij de osteopaat, want vanaf de bevalling, zeker als het een lastige of langdurige bevalling is geweest, kan een baby al te maken hebben met niet goed bewegende lichaamsdelen of bijvoorbeeld een vervormd hoofdje. Ondanks dat baby’s zeer flexibel en veerkrachtig zijn kan de osteopaat hier zeker het genezingsproces een handje helpen.

Ervaringen met osteopathie

Soms denk ik bij een behandeling, waar haalt hij (of zij, maar dat is voor mij niet van toepassing) het vandaan? Hoe is dit mogelijk? Als je alleen een huisarts gewend bent kan de behandeling bij de osteopaat wat vreemd over komen. Benen en armen en alle andere delen van het lichaam die kunnen bewegen worden gedraaid en bekeken waar er blokkades zijn of wat juist wel goed functioneert. Er zijn al heel wat vage klachten waar ik mee rond liep opgelost door de behandelingen bij de osteopaat. Het is te veel om allemaal op te noemen, maar een wat minder vage klacht was de pijn aan mijn knie en onderrug. De klacht werd blijkbaar veroorzaakt door een vastzittende enkel, waardoor knie en heupen ook niet goed konden draaien. Tja, verzin dat zelf maar eens. Ook heeft de osteopaat mijn nek en schouderklachten een groot deel weten te verzachten, waar ik veel baat bij heb. Met ons zoontje gaan we ook om de paar maanden naar de osteopaat, omdat hij door zijn groeispurten last heeft van allerlei pijntjes, zoals pijn in zijn nek. Het blijkt dat zijn schedel door het harde groeien af en toe wat druk geeft op de rest van zijn hoofd. Door de schedel los te maken met wat handgrepen kan de osteopaat de nekpijn weer een groot deel oplossen. Zo zijn er heel wat klachten waarvoor je naar de osteopaat kunt gaan. Ik ben zelf zeer te spreken over de zienswijze van de osteopaat en ik kan osteopathie zeker aanraden, want waarom zou je rond blijven lopen met klachten als ze misschien helemaal niet nodig zijn?

Voor meer informatie over osteopathie kun je terecht op de website van de Nederlandse vereniging voor osteopathie.

Logo Bewust in alles. Rode cirkel met hartvorm er in, gevuld met regenboog kleuren.
Bewust in alles