Ervaring met Ademhaling en Ontspanning therapie

De Adem- en ontspanningstherapie op basis van de Methode Van Dixhoorn is voor de westerse mens zeker een aanrader. Je leert uitgebreide oefeningen in het ademhalen en ontspannen die je ook in verkorte variant snel tussendoor kan doen.

Het eerste gesprek

De eerste stappen in deze behandeling zijn, net zoals bij veel andere therapieën, een eerste kennismaking en het bespreken van de klachten die spelen. Ook worden in het eerste gesprek de persoonlijke omstandigheden besproken, omdat dat mede bepalend is welke oefeningen behandeld en geoefend worden. Tijdens de eerste behandeling wordt vastgelegd wat de toestand is waarin de patiënt zich bevind. Dit wordt gedaan door twee vragenlijsten in te vullen. Dit zijn de “Nijmeegse Vragenlijst voor hyperventilatieklachten” en de “Algemene Toestand Lijst”. Zo ontstaat een goed beeld van hoe de patiënt zich voor aanvang van de therapie voelt en wat de klachten zijn.

De eerste oefeningen

Na het intakegesprek zijn we aan de slag gegaan met mijn eerste oefening. In de Methode Van Dixhoorn zijn zittende, liggende en staande oefeningen mogelijk als behandeling. De oefeningen zijn zodanig opgezet dat deze voor iedereen makkelijk uit te voeren zijn. De instructies zijn eenvoudig en daardoor makkelijk te onthouden, waardoor ze goed te reproduceren zijn. Een belangrijk aspect van de oefeningen is dan ook dat deze ontspannen en gemakkelijk verlopen. Als je veel moeite moet doen om een oefening uit te voeren, dan weet je zeker dat je niet goed bezig bent. Na het uitvoeren van een oefening wordt door de therapeut samen met de patiënt besproken of het gemakkelijk te doen was, wat de waardering van de oefening is en wat het gevoel erbij was. Dit wordt gedaan om te zien of de oefening geschikt is voor de patiënt, maar ook om het bewustzijn van het lichaam te verhogen. Het dwingt de patiënt om goed op te letten wat er met het lichaam, spieren en gevoel gebeurd tijdens de oefening.

Omdat het werk wat ik doe op kantoor plaats vind en ik dus veel zit, was het vrij logisch dat er direct een zittende oefening werd behandeld. In dit geval een oefening die eerder de minst vermoeiende zithouding beschrijft dan dat het echt een oefening was, maar zeker zeer nuttig en effectief. In die eerste behandeling werd direct nog een andere instructie geoefend. Deze oefening is er één die staand uitgevoerd wordt. De naam van die instructie is: “Stand, gewicht verschuiven” en houdt in dat je al staand je gewicht heen en weer en van voren naar achteren verschuift. In eerste instantie is het een wat vreemd idee om zo te staan wiegen, maar na een aantal minuten begint dan door te dringen hoe goed je de voetzolen begint te voelen en dat de armen lekker hangen. De ontspanning volgt vrij snel en haast vanzelf. Natuurlijk afhankelijk van hoe gestrest men op dat moment is, want het kan ook wat langer duren voordat de aandacht er helemaal bij is.

Ik ga niet alle oefeningen die ik geleerd heb in detail beschrijven, want ik wil uiteraard niet het werk van de therapeuten afnemen. Overigens is het ook niet verstandig om zelf aan de slag te gaan hiermee, zonder de therapie te volgen. Wat hier geschreven staat dekt namelijk lang niet de lading van het geheel. Overigens zijn de oefeningen wel te downloaden via de officiële site van de adem- en ontspanningstherapie. Dit is zeer nuttig als naslagwerk wanneer je vergeten bent hoe een oefening in zijn werk gaat.

Aandacht verzamelen

Voordat met een oefening aan de slag gegaan wordt, zijn er drie stappen van aandacht verzamelen die doorlopen moeten worden. De eerste stap is het bewust worden van de omgeving en het bekijken of alles om je heen naar wens is. Vervolgens wordt aandachtig het hele skelet nagelopen en met de handen bewust aangeraakt en tegelijk bekeken, zodat het bewustzijn zo veel mogelijk op het skelet wordt gevestigd. Iets wat belangrijk is bij deze therapie. Hierover vertel ik meer in het informatieve artikel over de Methode Van Dixhoorn. De derde stap van aandacht verzamelen is het nagaan hoe men zich op het moment voelt. Wat gaat er door je heen, hoe voel je jezelf op dit moment en dat zonder de pijntjes en emoties te oordelen. Het is zoals het is. Dit is een belangrijk ijkpunt voor wanneer de oefening afgerond is. Dan kan namelijk goed het verschil opgemerkt worden van voor en na de oefeningen.

Thuis aan de slag met ademhaling en ontspanning

Uiteraard is het vervolgens de taak om de oefeningen thuis regelmatig uit te voeren. Probeer een vast tijdstip in te bouwen in het dagelijkse schema, zodat je gewent raakt om met de therapie aan de gang te blijven. Het is namelijk heel belangrijk voor het slagen van de therapie dat het lichaam aan de oefeningen went en automatisch in de ontspanningsstand gaat wanneer deze uitgevoerd wordt. Aangezien het de bedoeling van de oefeningen is om de spanning uit het lichaam te krijgen is het verstandig om te proberen tijd vrij te houden op momenten dat de spanning het hoogst is. Voor veel mensen is dat na het werk, kort na het avondeten of nadat de kinderen op bed zijn gelegd. Op die momenten richting het einde van de dag is de spanning meestal op zijn hoogst en dus een prima moment om te gaan ontspannen. Na verloop van een aantal weken begon ik te merken dat de therapie effect heeft. Het bewustzijn van mijn lichaam begon te groeien en wanneer ik last van spanning had voelde ik dit eerder aan en kon ik met een simpele oefening de ergste spanning al verminderen tot een acceptabel niveau. Uiteraard profiteer ik hier nog altijd van want deze therapie is er een om geregeld op terug te vallen voor de rest van je leven. Het is een gewoonte geworden om een aantal van de oefeningen geregeld te doen, zodat het eerder een manier van leven is dan een therapie die kortstondig gevolgd wordt.

De resultaten van de adem- en ontspanningstherapie

Na vier behandelingen wordt de voortgang van de therapie bekeken en geëvalueerd of het verstandig is om nog meer behandelingen aan de therapie toe te voegen. Dit wordt mede gedaan door de vragenlijsten, die bij de eerste behandeling zijn ingevuld, opnieuw door te lopen. Uit de resultaten hiervan volgt een score, die met de eerdere resultaten vergeleken wordt. In mijn geval was een duidelijke daling van spanning en klachten te zien. Iets wat ik zelf al wel gemerkt had, maar het is zeer verhelderend om dat ook op papier terug te zien. Wat de resultaten per persoon zullen zijn is natuurlijk zeer variërend. Wanneer geen vooruitgang te zien is zal de therapeut zeker niet aarzelen om een andere behandeling voor de patiënt aan te bevelen. Naar mijn mening is deze behandeling uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een behandeling voor angsten, spanningen en diverse klachten met betrekking tot het skelet en die niet direct naar een psycholoog willen stappen om hun ziel en zaligheid bloot te leggen of naar de dokter gaan en allerlei medicijnen voorgeschreven te krijgen.

Logo Bewust in alles. Rode cirkel met hartvorm er in, gevuld met regenboog kleuren
Bewust in alles